Karadeniz ve Marmara’nın en ünlü balığıdır. Bahar aylarında beslenmek için Karadeniz’e çıkıp, sonbahardan itibaren kışlamak için Marmara’ya, Çanakkale’ye kadar iner. Süratli ve iyi yüzücüdür. Sürü halindeki uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi, sardalye gibi balıklara saldırarak yer. 18–20° C. sularda 400,000′den birkaç milyona kadar yumurta dökerek açık denizde ürer. Yetiştikten sonra büyümesine göre küçüklerine Vanoz-Gaco, 10–25 santimetre Çingene palamudu, 30–35 santimetre palamut, 40–45 santimetre kestane palamudu, 50–55 santimetre zindandelen, 55–60 santimetre torik, 60–65 santimetre sivri, 65–70 santimetre altıparmak, 70 santimetre ve üstü peçuta olarak adlandırılır. Taze tüketimi, ihraç ve endüstri yönleriyle çok değerli olan bu balığın üretimindeki azalma, Ekonomik değerini tehlikeli boyutlara indirmektedir.
4 Temmuz 2010 Pazar
PALAMUT/TORİK (Sarda sarda)
Karadeniz ve Marmara’nın en ünlü balığıdır. Bahar aylarında beslenmek için Karadeniz’e çıkıp, sonbahardan itibaren kışlamak için Marmara’ya, Çanakkale’ye kadar iner. Süratli ve iyi yüzücüdür. Sürü halindeki uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi, sardalye gibi balıklara saldırarak yer. 18–20° C. sularda 400,000′den birkaç milyona kadar yumurta dökerek açık denizde ürer. Yetiştikten sonra büyümesine göre küçüklerine Vanoz-Gaco, 10–25 santimetre Çingene palamudu, 30–35 santimetre palamut, 40–45 santimetre kestane palamudu, 50–55 santimetre zindandelen, 55–60 santimetre torik, 60–65 santimetre sivri, 65–70 santimetre altıparmak, 70 santimetre ve üstü peçuta olarak adlandırılır. Taze tüketimi, ihraç ve endüstri yönleriyle çok değerli olan bu balığın üretimindeki azalma, Ekonomik değerini tehlikeli boyutlara indirmektedir.
Etiketler:
balık,
balık ekmek,
balık türleri,
balık yemek,
balıklar,
denizlerdeki canlılar,
hamsi buğlama,
palamut,
palamut balığı,
palamut balığı hakkında,
palamut balıkları hakkında
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder